11. okt. 2006

Rammet av kjærlighet

Marit Haldar stiller spørsmålet "Ville mennesker forelsket seg om de ikke hadde hørt om kjærlighet?" i denne avhandlingen. Hun har intervjuet tolvåringer om hva de har hørt om kjærlighet. De setter ord på og knytter ting og handlinger til kjærlighetens romatikk og familieliv. Slik kan de sette oss på sporet av hvordan kjærligheten er konstruert.

Marit Haldar hadde følgende problemstilling for avhandlingen: Hvilke skikkelser (kjønnende subjektsposisjoner) og plott forestiller tolvåringer at den heteroseksuelle kjærligheten kan tilby?

Hensikten har vært å få fram kjærlighetens mangfold og rikdom, og tolvåringenes kunnskap om den. Men Haldar skriver også at mangfoldet i forståelsene ikke er befridd fra kulturens føringer - det uttrykker fri utfoldelse innenfor det meningsuniverset som kulturen tilbyr. Det er noen grunnforløp som går igjen, og noen hovedelementer som overholdes i mangfoldets konkrete versjoner.

...

– Jeg har ønsket å se på hva den sosiale konstruksjonen av kjærlighet kan sies å være, sier Haldar, og fortsetter: – Ideen om kjærlighet blir trukket vekk fra det hverdagslige, men det er jo i hverdagen at vi gjør kjærligheten. Så hvordan gjøres den, sånn rent alminnelig? Sosiologen har verken hatt det kvinneundertrykkende eller det poetiske som utgangspunkt, men har forsøkt å finne hvilke subjektposisjoner (den aktivt handlende i fortellingen om kjærlighet) som tilbys som script i kjærligheten.

Heidi Elisabeth Sandnes, Kilden, Norges forskningsråd

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...