5. sep. 2010

Liljekorset

GLEDE OG HÅP
 Værnes kirke,Nål/anheng, slips; bredde 41 mm.

Sølvsmykke med motiver fra Liljekorset, som har de dypeste røtter i Stjørdals folkeliv, og samtidig er både vakkert og meningsfullt. Det forunderlige liljekorset «kroner» kvinnenes inngangsport i den 900 år gamle Værnes kirke. Korset står som en gledens og kjærlighetens hilsen til alle Stjørdalens kvinner. Det uttrykker takk for nytt liv, og en hyldest til mange generasjoner av kvinner som har båret frem slektenes liv i Stjørdal. Korset er rundt 900 årgammelt.

Det har en spennende og mangfoldig tall- og billedsymbolikk. Ingen kan i dag si sikkert hva alt betyr. Her dreier det seg mere om opplevelse enn om den tørre forståelse. Midt i korset står et hjul, livshjulet som kvinnene bære gjennom de mange generasjonene. Så stråler Kristi kors ut med de fire armene som det vokser ulike liljer ut i fra. Liljen kan handle om renhet og det som er vakkert. Midt i vårt liv er Kristus, med alt det vakre og gode Han har å gi oss.

Mellom korsarmene finner vi ulike symboler: Ned til høyre ses en maske. Kan det være Den onde og alt som ondt er, men som ble beseiret av Kristi kors? Ned til venstre ses fem perler. Er det Kristi fem sår på korset? Eller er det alle de gode fruktene av Guds kjærlighet? Opp til venstre er det tre blader, som kan symbolisere den treenige Gud. Eller kan det være «Tro, Håp og Kjærlighet»?

Liljekorset bærer stor kraft i seg. Mellom korsarmene til høyre står det symbol som kan stå for et evig liv. Eller er det den ene gode Gud det handler om? Korset er enestående for Stjørdal og Norge. Det har et symbolspråk som har talt til århundreders slektledd på en god og meningsfull måte. Fremdeles taler de gamle symboler til oss, de forteller om ikke noe mindre enn tidløs glede og håp.

Gullsmedfirma J. Chr. Juul

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...