24. sep. 2006

Tvivel är en signal om fara

– Ljumma relationer där man bara ”älskar” vissa sidor av den andres person, blir med tiden problematiska. I en nära relation kan man inte välja bort detta någonting. Man måste ta emot en hel människa, säger psykoanalytikern Tomas Böhm till Svenska Dagbladet 24 februari 2005. Han har skrivit flera böcker om förälskelse och kärlek.

"Fråga inte varför hälften av alla äktenskap slutar med skilsmässa. Förundras i stället över hur två människor kan finna varandra, leva tillsammans, och utvecklas sida vid sida, trots alla fallgropar och blindskär."

... Det finns ett korn av sanning i talesättet ”du måste älska dig själv innan du kan älska någon annan”, menar Tomas Böhm. En bra självkänsla – och ett mått av personlig utveckling – krävs för att kunna ge och ta emot kärlek.

– Djup och varaktig kärlek kräver en egen inre förändring.
Om man är alltför osäker och oflexibel i sin personlighet, kommer man inte att klara av en nära kärleksrelation. I stället för att enbart driva sin egen linje, måste förmågan att nyfiket intressera sig för den andre finnas. Först då kan de älskande mötas och utvecklas tillsammans.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...