6. aug. 2006

Kärleken som socialpsykologisk faktor

I stället för kärlekens blinda, allt uppslukande och krävande lidelse, i stället för äganderättskänslan och det egoistiska begäret att binda den älskade till sig "for alltid", i stället för maskulin inbilskhet och kvinnans skrämmande självutplåning kommer vi att få se kärleken utveckla andra, ovärderliga, drag. Vi kommer att få se respekten för den andra personen stärkas liksom strävan efter att ta hänsyn till den andres rättigheter. En inbördes själslig förmåga till inlevelse kommer att mogna, och en vilja att uttrycka kärleken inte bara genom kyssar och ömhetsbetygelser utan även i gemensam handling, enhetlig vilja, gemensamt arbete.

Den proletära ideologins uppgift är inte att jaga bort Eros från de samhälleliga sammanhangen, utan att fylla hans koger med pilar av ett nytt märke; att fostra kärlekskänslan mellan könen till att harmoniera med den nya stora psykiska kraften: kamratkärleken.

Jag hoppas att det nu står klart för dig, unga väninna, att det ökade intresse som arbetarungdomen visar för kärieksfrågor inte är ett tecken på "dekadens". Nu kommer du själv att kunna avgöra vilken plats kärleken ska inta, inte bara i proletariatets ideologi utan också i de levande förbindelserna mellan de unga arbetarna.


Ur: Bered plats åt "Den bevingade Eros", Brev till en ung arbetarkvinna
Av: Alexandra Kollontay, 1923

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...