13. mar. 2006

Tro, håp og kjærlighet. ...størst blant dem er kjærligheten.

Kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig, den misunner ikke, den skryter ikke, er ikke hovmodig. 5 Den gjør ikke noe usømmelig, den søker ikke sitt eget, blir ikke oppbrakt og gjemmer ikke på det onde. 6 Den gleder seg ikke over urett, men har sin glede i sannheten. 7 Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt.

8 Kjærligheten faller aldri bort. De profetiske gaver skal opphøre, tungene skal tie, og kunnskapen skal ta slutt. 9 For vi forstår stykkevis, og vi taler profetisk stykkevis. 10 Men når det fullkomne kommer, skal det som er stykkevis, forsvinne. 11 Da jeg var barn, talte jeg som et barn, tenkte jeg som et barn, dømte jeg som et barn. Men da jeg ble mann, la jeg av det barnslige. 12 Nå ser vi som i et speil, i en gåte, da skal vi se ansikt til ansikt. Nå forstår jeg stykkevis, da skal jeg forstå fullt ut, slik Gud kjenner meg fullt ut. 13 Så blir de stående, disse tre: Tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten.

Paulus, 1.Kor 13

Du skal handle som om du elsket

"Det er ikke kjærligheten moralen foreskriver, men det å utføre av plikt den samme handling som kjærligheten allerede ville ha utført fritt hvis den hadde vært der."

"Du skal handle som om du elsket."

Andre Comte Sponville

Valentindagen

Valentin var en kristen martyr som nektet å gi opp sin tro. Legenden forteller at han døde den 14. februar i år 269 og at man fant et avskjedsbrev som han hadde skrevet til datteren til fangevokteren. Han var blitt glad i henne og brevet var undertegnet ”Fra din Valentin”.

Valentin var prest mens Claudius II var keiser i Roma. Claudius hadde vanskeligheter med å skaffe nok soldater til krigføringen sin, for de unge mennene ville ikke forlate koner og kjærester. Claudius tenkte at hvis de unge mennene ikke fikk lov til å gifte seg eller forlove seg, ville det bli lettere å få dem til å verve seg som soldater. Valentin trosset keiserens påbud og viet unge par i hemmelighet, men han ble oppdaget.

Han er skytshelgen for alle elskende og det er til hans og kjærlighetens pris at vi sender hverandre kort og gir bort små presanger på hans dødsdag, 14. februar.

Can science help us to understand love?

Scientists have a cold eyed view of the purpose of love. The tender intimacy and selflessness of a mother's love might be celebrated by inspiring music, literature and art. Many great artists have been profoundly affected by the relationship between mother and child, as depicted by Da Vinci's Virgin and Child, Van Gogh's First Steps and so on.

But the evolutionary biologist has a more prosaic formulation – the lifelong commitment serves to help a parents' genetic material survive through to future generations. The passion shared by two lovers serves a surprisingly similar function – it facilitates mating and parenting – and hence again is merely the selfish gene in action. If we didn't love, then the species would simply never get perpetuated, so maybe that is love's actual function.

(click heading to see full article)

Størst er kjærligheten

"Kjærligheten er også noe annet enn forelskelse. Forelskelsen stopper individets egen og den andres vekst, fordi man i forelskelsesrus tror at man har nådd målet. Slik er det ikke i kjærligheten; den stopper ikke den andres utvikling. Den lar den andre vokse; den støtter og verdsetter sin egen og den andres vekst. Den tar ikke den andre for gitt, men har en innstilling som bygger på at man skal pleie relasjonen til den man elsker".

Fra "Størst er kjærligheten", en artikkel av Loveleen Rihel Brenna i Vårt Land, 29/1, 2003

Beste pille: Kjærlighet

Beste forebyggende medisin mot psykiske problemer er at barna blir sett – med kjærlighet.

Av Wenche Marie Jacobsen
(klikk på overskriften for å lese hele artikkelen)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...